Wat is podologie?
Podologie is een paramedisch vakgebied dat zich richt op de preventie, onderzoek en behandeling van voetproblemen, maar ook van klachten die verband houden met de knie, heup en rug.
Podologen voeren gedetailleerde biomechanische onderzoeken uit om te begrijpen hoe het bewegingsapparaat functioneert. Op basis van de resultaten behandelen ze voetklachten vaak met zooltherapie, maar ze kunnen ook doorverwijzen naar andere zorgprofessionals zoals kinesitherapeuten of osteopaten voor verdere behandeling.
Naast het behandelen van voet- en bewegingsklachten, zijn podologen ook gespecialiseerd in het aanpakken van nagel- en huidaandoeningen. Hiervoor maken ze gebruik van technieken zoals orthonyxie, orthoplastie en onychoplastie, die effectief kunnen helpen bij het herstel van beschadigde of verwaarloosde voeten.

Podologische voetzorg
Podologische voetzorg richt zich op het behandelen van voetklachten door zowel symptomen te verhelpen als de onderliggende oorzaken aan te pakken. Hierbij wordt niet alleen verlichting geboden, maar ook langdurige verbetering van de voetgezondheid.
Behandelingen omvatten onder andere: - Eelt en likdoorns: Verharde huid op drukpunten, wat pijn veroorzaakt. - Pijnlijke of schimmelnagels: Problemen zoals schimmelinfecties, ingegroeide nagels of beschadigingen.
De podoloog is ook gespecialiseerd in het behandelen en screenen van risicovoeten, zoals bij diabetes, neuropathie, reuma, kanker of vaatlijden, om complicaties te voorkomen.

Nagelbeugel
Orthonyxie(Nagelbeugel) is een behandeling voor ingroeiende teennagels, waarbij een dunne beugel of draad op de nagel wordt geplaatst om deze in de juiste positie te corrigeren. Dit verlicht de pijn en voorkomt verdere complicaties. Het is een conservatieve en pijnloze oplossing, zonder chirurgie, die de nagel helpt om correct te groeien. De behandeling wordt op maat uitgevoerd door de podoloog en vereist meestal enkele follow-upbezoeken om het resultaat te optimaliseren. Orthonyxie is ideaal voor mensen die last hebben van chronische ingroei of pijnlijke nagels.

Silicone therapie
Orthoplastie(silicone therapie) is een behandeling waarbij de podoloog op maat gemaakte orthesen (beschermende en/of corrigerende hulpmiddelen) maakt voor de voeten. Deze orthesen worden specifiek ontworpen om voetproblemen te verlichten, te corrigeren, druk - en wrijvingsvrij te leggen en de voetfunctie te verbeteren. Orthoplastie is vooral effectief bij aandoeningen zoals eeltplekken, hamertenen, hallux valgus (scheve grote teen), en andere structurele afwijkingen van de voet.

Nagelaanbouw
Onychoplastie(nagelaanbouw) is een gespecialiseerde behandeling voor beschadigde of verzwakte teennagels, uitgevoerd door een podoloog. Bij deze techniek wordt een op maat gemaakte kunstnagel aangebracht om de natuurlijke nagel te vervangen of te ondersteunen. Onychoplastie wordt vaak toegepast bij nagelproblemen zoals ingegroeide nagels, schimmelnagels of andere beschadigingen die niet goed genezen.

Biomechanisch onderzoek
Dit onderzoek richt zich op de bewegingen en de mechanica van de gewrichten en spieren van de voeten en van het hele bewegingsapparaat. door middel van diverse tests en eventueel speciale apparatuur wordt onderzocht of er afwijkingen zijn in de voet of andere delen van het bewegingsapparaat. Dit helpt de podoloog om de onderliggende oorzaak van klachten in de voeten, enkels, knieën of rug te achterhalen.

Ganganalyse
Een gang- of loopanalyse is een gedetailleerd onderzoek van de manier waarop u loopt en beweegt. Bij de podoloog wordt deze analyse uitgevoerd om afwijkingen in uw looppatroon te identificeren die mogelijk leiden tot pijn of andere klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen of rug.

Podologische zolen
Zooltherapie is een effectieve behandeling waarbij op maat gemaakte podologische zolen worden gebruikt om voetklachten te verlichten en de voetfunctie te verbeteren. Bij de podoloog worden deze zolen zorgvuldig afgestemd op de specifieke behoeften van uw voeten, zodat ze de druk gelijkmatig verdelen, pijn verminderen en uw houding en bewegingen corrigeren.

Wondzorg
de podoloog richt zich op het professioneel behandelen van wonden aan de voeten, met speciale aandacht voor risicogroepen zoals mensen met diabetes, reuma of vaatlijden. De podoloog zorgt voor een grondige beoordeling van de wond, reinigt deze zorgvuldig en voorkomt infecties door desinfectie. Afhankelijk van de situatie wordt de wond bedekt met geschikte verbanden die de genezing bevorderen.

Advies en educatie
De podoloog biedt advies en educatie om voetproblemen te voorkomen en te behandelen. Dit omvat het kiezen van goed schoeisel, het dagelijks inspecteren van de voeten, het behouden van goede hygiëne en het verlichten van druk door oefeningen of technieken. Het doel is om voetgezondheid te verbeteren en complicaties, vooral bij risicogroepen, te voorkomen.
Verschil tussen podoloog en de pedicure
Het belangrijkste verschil tussen een podoloog en een pedicure ligt in de opleiding en de aard van de behandelingen:
Podoloog: Een podoloog is een paramedische zorgverlener die gespecialiseerd is in het onderzoek, behandeling en preventie van voetproblemen. Dit omvat het behandelen van medische aandoeningen zoals eelt, likdoorns, ingegroeide nagels, schimmelnagels, en wonden, vooral bij risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met diabetes). Podologen werken vaak samen met artsen en andere zorgverleners.
Pedicure: Een pedicure richt zich op de verzorging van de voeten, zoals het knippen en verzorgen van de nagels, verwijderen van eelt en het masseren van de voeten. Pedicures behandelen geen medische aandoeningen, maar bieden cosmetische en ontspannende voetverzorging.
Samengevat: de podoloog behandelt medische voetklachten, terwijl de pedicure zich richt op cosmetische voetverzorging.
Verschil tussen podologische en orthopedische zolen
Podologische zolen zullen door de podoloog aangemeten en vervaardigd worden. Het aanmeten zal na een biomechanisch onderzoek en ganganalyse uitgevoerd worden als het past binnen het behandelplan. Hou rekening dat je 45min tot een uur door de podoloog van kop tot teen bekeken wordt. Zowel statisch als dynamisch wordt er naar je gekeken en informatie verzameld.
Orthopedische steunzolen worden door een orthopedisch bandagist vervaardigd op basis van het voorschrift van de specialist.